Thursday, May 14, 2009

Harga Petrol RON97 Dijangka Naik Dari RM1.80 Ke RM2.00 Berkuatkuasa September 2009

Dipetik dari Berita Harian Online 12 Mei 2009

Petrol RON95 dijual mulai 1 September

PUTRAJAYA: Penjualan petrol jenis RON95 pada harga RM1.75 seliter akan dikuatkuasakan mulai 1 September ini sebagai alternatif kepada RON97 yang akan dinaikkan harganya kepada RM2 seliter.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata serentak itu petrol RON97 akan dijadikan sebagai produk premium manakala RON92 akan dikeluarkan daripada pasaran.

Katanya, sesuai dengan status sebagai produk premium, harga RON97 tidak akan dikawal oleh kerajaan berbanding RON95 yang dijadikan produk harga tetap.

Beliau berkata, kenaikan harga RON97 di pasaran tidak perlu membuatkan rakyat berasa panik kerana RON95 menawarkan kualiti dan prestasi yang sama hebatnya.

"Walaupun harga RON95 lebih tinggi berbanding RON92 yang dijual pada harga RM1.70 seliter, namun ia lebih berkualiti dan dari segi prestasi, ia jauh lebih baik berbanding RON92," katanya kepada pemberita selepas melancarkan petrol RON95 di sini hari ini.

Ismail berkata, keupayaan RON95 yang lebih tinggi membolehkan ia digunakan pada semua jenis kenderaan, termasuk kereta mewah yang diimport.

"Semua kereta boleh guna RON95 termasuk kereta yang berkuasa tinggi, berjenama mewah dan sebagainya. Jika sebelum ini kereta-kereta dari jenis itu menggunakan petrol RON97 kini mereka boleh beralih kepada RON95 yang lebih murah.

"Agensi kerajaan berkaitan menyokong penjualan RON95 malah perbincangan bersama industri kenderaan bermotor mendapati kebanyakan enjin yang diguna oleh kenderaan di negara ini sesuai menggunakan RON95," katanya. - Bernama


**Guys, prepare for the worst!

No comments: