Sunday, September 6, 2009

Berbuka di Restoran Berputar Seri Angkasa Menara Alor Setar



Kemarin, ari sabtu, teringin nak merasa makan buffet, sejak balik ke kedah, jarang dah berbuka puasa secara buffet sama ada di hotel atau di tempat tempat yang menyediakan buffet buka puasa ni. yang menariknya berbuka puasa secara buffet ni, terdapat berbagai makanan yang dihidangkan, dari pembuka selera, kueh mueh, dan sebagainya. Dan apa yang menariknya kali ini, dan faktor yang telah menarik aku untuk berbuka puasa di menara alor setar ni ialah, 100 menu dihidangkan dan RM40 nett untuk seorang, kira murah tuuuuuu, rm40 untuk 100 jenis menu, tapi, adakah berbaloi baloi atau tidak? mari kita ikuti bersama sama, ceyyyyy macam drama swasta.

ok, dimulakan cerita, memula tu, pukul 2 aku called hotel seri malaysia, kalau tak salah rm32 buffet berbuka puasa, malangnya penuh, then aku called regency, sama jugak harga, than confirm booking dengan regency, then, aku terpikir balik, kalau aku tambah rm8 hengget, aku dah boleh makan dekat menara alor setar, berbuka puasa di ketinggian 165.5 meter (macam iklan MAS), tambahan pulak ada 100 menu makanan yang disediakan, tak sabar aku nak pi sana, hehe, info mengenai Menara alor setar boleh baca disini


gambar menara pukul 7, hujan renyai renyai

lebih kurang pukul 7 aku dan wife sampai dekat menara, disambut mesra oleh staf staf menara. memang mesra, itu aku kagum, hehe, informed dia aku dah buat booking, dia check, table 9, then terus hantar aku naik atas ke restoran berputar, memang best.
actually first time aku makan dekat restoran berpusing alor star ni, tertanya tanya jugak macam mana berputarnya restoran ni, so tercapai jugak aku nak makan kat sini, dan bila aku tengok, memang betul betul lantai restoran ni berpusing, huh, kagum gak aku, haha, tapi, 5 minit jaa aku duduk kat situ, dah rasa macam pening pening, haha, maklum laaa, lantai dia tak henti henti berpusing, sloww jaa, tapi best jugak, sebab dia punya counter makanan stay kat satu tempat, so, aku just tunggu meja aku berpusing sampai ke counter makanan tu, tak payah jalan jejauh

anyway, aku abadikan gambar gambar ni




ini wife aku nya pinggan, fuhh, nampak sedappp kan

aaa, ni baru first round ni, haha, ada banyak round lagi lepas tu


Kaunter lemang, pau, rendang dan sebagainya, nampak cantik




nampak dak api tu, aaa, makanan panas panas, memang best


ini stall untuk pembuka selera, appetizer, ada 2 atau 3 stall macam ni,



ini kaunter yang tidak bergerak, dia stick saja kat satu tempat, so, tunggu meja pusing satu turn baru boleh ambik, tak payah jalan jauh jauh


kaunter western food,

ini antara sebahagian gambar yang aku sempat snap, maklum laaa, time buka puasa, makan sampai tak ingat doniaa dah, hehe,
masa sebelum berbuka, fuhhh, nampak macam sedap sangat laaa makanan kat situ, then bila dah berbuka, makanan dia biasa saja laaa, takdak yang superb atau hebat, just biasa biasa saja.
dalam banyak banyak menu yang dok ada, tak pasti lah menu apa yang paling menonjol, udang sambal dia over cook, keras, kerabu set dia dah masam, maybe dah sediakan terlalu awal, nasik beriyani tak rasa macam nasik beriyani, semua rasa biasa saja, tak dak yang menonjol,

so last last sekali, rasanya, macam mengecewakan sikit laa bukak puasa kat sini, tempat cantik, ambience cantik, pemandangan cantik, tapi beberapa benda yang kecil yang menyebabkan benda / tempat yang sepatutnya grand jadi macam warung tepi jalan saja diantaranya:

1: makanan biasa biasa saja, tak power pun, sepatutnya sedap, sebab company yang sama yang buat makanan untuk menara kuala lumpur, tapi kenapa macam ni jadinya,
2: benda benda yang digunakan tak standard, contohnya mencampurkan kerusi plastik diantara kerusi banquet, dan bekas takungan air plastik yang digunakan, nampak macam tak grand langsung (gambar dibawah)

ada kaa pakai bekas ni, cari laa water container yang grand sikit, jatuh standard betul.

untuk kekal bersaing di dunia global ni, diharap pihak urusan restoran berputar ni boleh lah buat perubahan dari perkara perkara diatas, "jangan cakap tara serupa bikin" (macam karam singh walia bercakap nieh)

apapun, di atas segala kekecewaan tersebut, pemandangan bandar alor setar diwaktu malam yang cantik, sedikit sebanyak mengubat hati yang lara ini,

adakah aku akan kembali ke restoran berputar? mungkin tidak, sehingga restoran tersebut upgrade kualiti makanan mereka

adakah aku promote kengkawan berbuka kat situ? ermmm, kalau sesapa yang terngah bercinta boleh laa berbuka kat situ, crowded sikit, tapi macam romantik ahhh, hehe, orang tengah bercinta ni, makan apa pun sedap, bak kata pepatah, kentut pun wangi, huah huah huah.kalau nak bawak family makan, buat rugi jaaa, heh heh,

toilet dan surau ada kat atas tu, jadi tak perlu risau, dalam pukul 9, aku pun turun, dah penat dah makan, makan pun boleh penat wooooo, dont play play aaaa


menara waktu malam, fuhh, cantik kaler dia, kaler biru tu kot restoran tu,



ni reception/lobby,







ni model menara alor star

kalau orang yang jakun macam aku ni sesuai laa pi makan kat situ, nak merasa macam mana makan kat restoran berputar ni, maklum laa, aku ni orang kampung, mana penah merasa semua tu, hihi. yang ramai kat atas tu pun, semuanya slang belah belah selatan, aku dan wife pun, berpakat jugak nak cakap slang slang ni, kami pun apalagi, slang kuboq panjang aaa, tak thu deh! apa pun, selamat mencuba, apa kata kita kongsi kongsi pengalaman semua berbuka puasa, selamat menjalankan ibadah puasa!


My Fantasy: kalau laaa ada vendor kaa, kawan kawan kaa, nak berbelanja berbuka puasa kat hotel hotel mahal mahal, makan sedap sedap, pastu siap boleh tapau balik plak tu, fuhh, memang best laahhh macam tu, malangnya.....

My Reality: dah laa takdo duit, teringin nak makan mahal mahal, dah pegi makan kat situ, makanan tak sodap laa pulak, buang duit betul lah, baik pakcik makan jooo kat bazaar ramadhan,bior sampai pocah perot aaa jadiknya kalau rm40 sorang, hua hua hua

Correction - Regency hotel ramadhan buffet - rm42 nett

14 comments:

reanaclaire said...

thanks for sharing the Alor Star Tower pics.... i didnt know about that.. havent been to alor star yet...

My Reality and Fantasy Journey said...

reanclaire, come here lahh, i bawak you jalan jalan, then can go langkawi oso, nice wooo kedah, visit kedah! hehe

dekja78 said...

sbb tu aku tk pernah pergi tmpat mahal yg bayar sendiri..semua tggu vendor jemput makan..cz rase tk berbaloi..bnyk mane sgt blh sumbat time buka tu..by the way hang dok mane skang ni..???

My Reality and Fantasy Journey said...

dekja, aku takdak vendor nak jemput, hua hua hua, sedihnyaaa, aku sekarang balik kerja kat kedah, balik ke kampung halaman, heh heh, pasaipa? ang nak jemput keluarga aku berbuka kat luaq ka? heh heh

wenn said...

selamat berbuka puasa!

My Reality and Fantasy Journey said...

thank you wenn, lets buka puasa toghether gether, hehe, this time u belanja

Armetz said...

eeer...aku lupa nak tanya apa laa...nanti aku ingat aku tanya...

suituapui said...

Thanks for dropping by my blog. I've linked you in my blogroll. I used to love those buka puasa buffets at the hotels...but these days, old already! Can't eat so much...so not really worth it.

Well, two weeks plus already...and another two weeks, Hari Raya will be here. Selamat berpuasa to you and your family and may God's Blessing be upon you all...

My Reality and Fantasy Journey said...

armetz, ampeh ang, ang lena banyak sangat ni.


STP - thank for link my blog, do drop here often, yeah, cant wait for raya, really really happy lah :)

June said...

dapat dak ayaq mineral depa? comey la botoi dia..hehe jangan dok puluh sangat..kena darah tinggi satgi

My Reality and Fantasy Journey said...

June, depa simpan ayaq botoi tu, depa takut aku balaih semua kot, ampeh

eugene said...

Hey, i really missed buka puasa with my malay friends, but now they are gone,, if you happen to be in Penang buka puasa,let me know and belanja me makan ,ok?hahahahah..

take care now, appreciate it

My Reality and Fantasy Journey said...

sure eugene, i selalu pergi penang, makan soup Urat at penang road! marvelous! hehe

Anonymous said...

Good day!

I'm new to this , but I guess I shall be spending quite a bit of time here as there seems to be so much going on! I'm hoping to make some new friends
Keep smiling, Dennis from [url=http://www.myonlinepayday.com]My Online Payday[/url] website!